3/16/2008

przepis na srpska salata

składniki:
4 pomidory duże
3 zielone papryki
1 średni ogórek
1 ostra papryczka
2 fioletowe cebule (mogą być białe)
1 główka czosnku
1 pietruszka z natką
sól
oliwa z oliwek
majeranek

przygotowanie:
Pokrój cebulę na cienkie plastry, wsyp do miski rozdrabniając palcami. Obierz czosnek, podziel na ząbki, rozgnieć je nożem i wsyp do miski. Pokrój pomidory w grubą kostkę, papryki zielone na cienkie paski, ogórka i pietruszkę (korzeń) na cienkie plastry, wsyp do miski. Pokrój ostrą papryczkę jak najdrobniej i rozsyp po wierzchu. Poczekaj 15minut aż się "przeżre". Wymieszaj całość. Po wierzchu posyp majerankiem, natką pietruszki, dodaj soli do smaku i polej łyżką-dwiema oliwy.
Możesz zjeść z zieloną sałatą, chlebem i jajami na twardo.

Prijatno!

2 comments:

Anonymous said...

UWAGA. Z tej ilości składników wyszła nam wuchta sałatki na tydzień.

Svibanj said...

UWAGA: Tomasz je tyle, ze jakbym mu nie pomogla, starczyloby na miesiac